.

Dierwelzijn

Dierwelzijn is een belangrijk thema bij Hippisch Centrum Nootdorp, we zijn ons bewust van de welzijnsbehoefte en gezondheidseisen van alle paarden op de manege. Niet alleen omdat we op een zo een diervriendelijke mogelijke wijze met onze paarden om willen omgaan, maar ook omdat wij van onze dieren afhankelijk zijn. Zonder gezonde, vrolijke en vriendelijke paarden kunnen er ook geen fijne en goede paardrijlessen worden aangeboden.

Wij proberen dan ook zoveel mogelijk te investeren in het welzijn van onze paarden, zodat zij optimaal kunnen presteren.

Voeren:

Wij voeren dagelijks onze paarden ruwvoer en krachtvoer. We hebben diverse soorten ruw en krachtvoer zodat we voor elk paard zijn eigen optimale dieet kunnen samenstellen. Er is een model gemaakt waarbij van ieder paard apart kunnen bekijken wat zijn dagelijkse behoefte is. Dit wordt beoordeeld op type of ras, gewicht en zijn dagelijkse beweging.

Huisvesting:

Al onze paarden en pony’s staan in ruime stallen met een lekker stro bed. Ze komen gemiddeld minimaal 4 uur per dag buiten in de paddock of in de weide. Er is een mooie grote weide om Hippisch Centrum Nootdorp heen waar alle paarden in kunnen grazen. Als je in de zomer voorbij rijdt zie je dan ook alle paarden en pony’s lekker genieten. De paarden lopen in kuddeverband zodat ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Alle boxen op Hippisch Centrum Nootdorp zijn voorzien van een automatische drinkbak en een mooie laag stro of vlas. Ook in de stallen wordt aan het natuurlijk gedrag van de paarden gedacht door contactkuiken, snuffelstenen en half open box deuren / wanden. Hierdoor hoeven de paarden zich nooit eenzaam te voelen omdat het sociaal contact tussen soortgenoten mogelijk is. Voor de gezondheid van de paarden is over de ventilatie nagedacht en de deuren van de stalgangen staan  open zodat er altijd frisse lucht is.

 

Beweging:

Alle manegepaarden worden goed gecontroleerd op wat voor beweging ze krijgen elke dag. Hippisch Centrum Nootdorp is zich heel bewust van de beweging en de belasting van de paarden. Elke dag wordt er goed gemanaged hoeveel uur welk paard met welke klant loopt. Op Hippisch Centrum Nootdorp lopen de paarden gemiddeld 2,2 uur per dag met goed passend harnachement. Ieder paard heeft zijn eigen op maat gemaakt zadel en hoofdstel en regelmatig komt de zadelmaker langs om zo nodig e.e.a. aan te passen.

Ook hebben wij te maken met klimaatverandering en merken dat de temperaturen in Nederland steeds extremer wordt. Presteren onder warme temperaturen is een behoorlijke uitdaging voor de dieren. Hiervoor hebben wij een hitteprotocol voor de lessen van de paarden waarbij we, afhankelijk van de hoogte van de buitentemperatuur,  de intensiteit van de lessen aanpassen of desnoods afzeggen. Dit alles in het belang van de gezondheid van onze dieren.

Voor paarden is het belangrijk dat ze ook tot rust kunnen komen in hun box. Elke dag sluit de manege om 23.00 uur en gaat de manege weer open om 8.00uur. We zijn hier best streng op omdat we het belangrijk vinden dat paarden ook daadwerkelijk rust kunnen vinden op stal.

 

Gezondheid:

Om de gezondheid van alle paarden goed te kunnen monitoren werken we nauw samen met Dierenartspraktijk Bodegraven.
Wekelijks komt de hoefsmid.
Maandelijks komt de dierenarts op visite.
Jaarlijks worden alle paarden ingeënt en gaan ze naar de tandarts.
Na een (jaarlijks)  mestonderzoek worden ze zo nodig ontwormd.
Zo proberen we onze paarden zo gezond mogelijk te houden en bij problemen zo snel mogelijk in te grijpen.

 

Pensioen:

Omdat we de paarden zo goed monitoren zien we wanneer ze ouder worden en ze het werk minder goed aan kunnen. In dat geval wordt eerst de belasting aangepast en zoeken we later een mooi plekje voor ze waar ze rustig oud kunnen worden en van hun pensioen kunnen genieten.

 

Veiligheid:

Hippisch Centrum Nootdorp is een 4 sterren manege en aangesloten bij de FNRS en de KNHS en is in het bezit van het veiligheidscertificaat. Hierdoor zijn we altijd goed op de hoogte zijn van de nieuwste  welzijns- en veiligheidseisen, meer informatie hierover.

 

 

 

 

 

Bezoekadres

Hippisch Centrum Nootdorp
Oudeweg 62
2631PB Nootdorp
(015)310 81 93